Těstovinový salát s mozzarellou a krémovým avokádovým dresinkem
Ingredience
cca 250 g suchých těstovin vrtulek (fusilli)
2 balení mozzarelly (prodává se buď 125 g nebo 100 g)
1 balení malých pevných rajčátek (asi 250 g, cherry, datlová...)
1 miska mražené kukuřice
2 až 3 jarní nebo lahůdkové cibulky
Na dresink
2 avokáda (kupuji zralé,)
1 krémový bílý jogurt (asi 120 až 150 g)
Šťáva z půlky středního citrónu
Sůl, pepř, může být sušený česnek nebo stroužek čerstvého
2 lžíce olivového oleje
Pro zvýraznění chuťi můžete přidat chilli nebo čerstvou bazalku
¨
Postup
Těstoviny uvařím podle návodu tak, aby byly al dente.
Buď používám kvalitní semolinové těstoviny nebo
bezlepkové rýžové těstoviny Risolino.
Po uvaření je proliju studenou vodou a nechám zcela vychladnout.
Rajčátka nakrájím na půlky, cibulku na drobno,
mozzarellu na kousky.
Mraženou kukuřici pár minut podusím v lehce osolené vodě.
Dresink připravím ve vyšší nádobě pomocí
tyčového dresinku. Avokádo rozříznu, vyndám pecku.
Lžící vydlabu dužinu. Dužina musí být zralá, máslová.
Né tuhá a trpká. Avokádo rozmixuji s citronovou šťávou,
olivovým olejem, ochutím solí, pepřem, případně česnekem a zjemním jogurtem.
Teď už jen vše smíchám dohromady.
Mňam!
Salát je dobré nechat chvíli odležet v lednici.
Doporučuji ho však sníst záhy, nehodí se na delší skladování.