Těstovinový salát s mozzarellou a krémovým avokádovým dresinkem

04.06.2019 17:15

Těstovinový salát s mozzarellou a krémovým avokádovým dresinkem

 

Ingredience

 

cca 250 g suchých těstovin vrtulek (fusilli)

2 balení mozzarelly (prodává se buď 125 g nebo 100 g)

1 balení malých pevných rajčátek (asi 250 g, cherry, datlová...)

1 miska mražené kukuřice

2 až 3 jarní nebo lahůdkové cibulky

 

Na dresink

2 avokáda (kupuji zralé,)

1 krémový bílý jogurt (asi 120 až 150 g)

Šťáva z půlky středního citrónu

Sůl, pepř, může být sušený česnek nebo stroužek čerstvého

2 lžíce olivového oleje

Pro zvýraznění chuťi můžete přidat chilli nebo čerstvou bazalku

¨

Postup

 

Těstoviny uvařím podle návodu tak, aby byly al dente. 

Buď používám kvalitní semolinové těstoviny nebo 

bezlepkové rýžové těstoviny Risolino. 

Po uvaření je proliju studenou vodou a nechám zcela vychladnout.

Rajčátka nakrájím na půlky, cibulku na drobno, 

mozzarellu na kousky. 

Mraženou kukuřici pár minut podusím v lehce osolené vodě.

Dresink připravím ve vyšší nádobě pomocí 

tyčového dresinku. Avokádo rozříznu, vyndám pecku.

 Lžící vydlabu dužinu. Dužina musí být zralá, máslová. 

Né tuhá a trpká. Avokádo rozmixuji s citronovou šťávou, 

olivovým olejem, ochutím solí, pepřem, případně česnekem a zjemním jogurtem.

Teď už jen vše smíchám dohromady. 

Mňam!

Salát je dobré nechat chvíli odležet v lednici. 

Doporučuji ho však sníst záhy, nehodí se na delší skladování.