Veseledeti - Pohankové palačinky se špenátem a sýrem
Pohankové palačinky se špenátem a sýrem
17.04.2020 20:26
Pohankové palačinky se špenátem a sýrem
Budete potřebovat
asi 8 palačinek
250g pohankové mouky jemně mleté
1 vejce
500ml tekutiny jako základ (a pak přidat dle potřeby)
Špenát zahuštěný trochou instantní polenty (pak neteče)
Libovolný sýr (tvrdý sýr, sýr balkánského typu atd.)
Špetku soli
Olivový olej
¨
Postup
Pro začátek si připravte 500ml tekutiny.
Pohankové palačinky lze připravit jen s vodou,
dobře poslouží i rostlinný nápoj.
Zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně
začněte přidávat jemně mletou pohankovou mouku.
Můžete ji prosít. Míchejte do hladké konzistence.
Těsto je teď dobré nechat chvíli odstát,
nejlépe 30 min, aby mouka nasákla vodu.
Pokud je třeba, zřeďte tekutinou do požadované
palačinkové konzistence.
Pokud byste měli těsto moc řídké,
palačinka nepůjde obracet a bude se trhat.
Husté těsto zas nejde lehce rozlít po pánvi.
Na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem
a smažte z obou stran palačinky.
Potřete je hustší špenátovou náplní
a posypte vybraným sýrem.
ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ připravuji ze sekaného špenátu.
Dá se koupit i ve formě praktických granulí.
Často ho zjemňuji trochou zakysané smetany
a zapráším instantní polentou (kukuřičná krupice),
která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu
a hlavně je za pár minut hotová.
Nemusíte nic dlouze provařovat.
Je zkrátka praktické ten špenát více zahustit,
aby z palačinky netekl.