Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

17.04.2020 20:26

Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

 

Budete potřebovat

 

asi 8 palačinek

 

250g pohankové mouky jemně mleté

1 vejce

500ml tekutiny jako základ (a pak přidat dle potřeby)

Špenát zahuštěný trochou instantní polenty (pak neteče)

Libovolný sýr (tvrdý sýr, sýr balkánského typu atd.)

Špetku soli

Olivový olej

¨

Postup

 

Pro začátek si připravte 500ml tekutiny. 

Pohankové palačinky lze připravit jen s vodou, 

dobře poslouží i rostlinný nápoj.

Zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně 

začněte přidávat jemně mletou pohankovou mouku. 

Můžete ji prosít. Míchejte do hladké konzistence.

Těsto je teď dobré nechat chvíli odstát

nejlépe 30 min, aby mouka nasákla vodu.

Pokud je třeba, zřeďte tekutinou do požadované 

palačinkové konzistence. 

Pokud byste měli těsto moc řídké, 

palačinka nepůjde obracet a bude se trhat. 

Husté těsto zas nejde lehce rozlít po pánvi.

Na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem

 a smažte z obou stran palačinky.

Potřete je hustší špenátovou náplní 

a posypte vybraným sýrem.

ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ připravuji ze sekaného špenátu. 

Dá se koupit i ve formě praktických granulí. 

Často ho zjemňuji trochou zakysané smetany 

a zapráším instantní polentou (kukuřičná krupice), 

která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu 

a hlavně je za pár minut hotová. 

Nemusíte nic dlouze provařovat. 

Je zkrátka praktické ten špenát více zahustit, 

aby z palačinky netekl.