Kynuté jablečné lívance

14.03.2023 17:47

Kynuté jablečné lívance

 

Ingredience

 

500 ml mléka (tradiční nebo rostlinné)

300 g mouky (polohrubá nebo špaldová celozrnná, 

lze kombinovat)

1 vejce

1 vrchovatá lžíce přírodního cukru 

nebo jiného sypkého sladidla

centimetrový plátek másla

20 g čerstvého droždí (půlka kostky)

2 střední oloupaná jablka nakrájená 

na drobné kostičky

Na závěrečné doladění skořicový cukr a 

hustý bílý jogurt oslazený trochou medu

 

 

Postup

 

Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju trochou 

vlažného až teplého mléka, rozmíchám 

a nechám vzejít kvásek.

Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a 

s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, 

ideálně přes sítko prosátou, a přidám špetku soli.

Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. 

Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.

Do vykynutého těsta přidám na kostičky pokrájená jablka.

Nepřilnavý lívanečník nebo pánev 

vytřu pomocí mašlovačky tukem 

a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. 

Je hutné. Peču z obou stran do zlatova 

a ihned horké lívance obaluji ve skořicovém cukru.

 

Skořicový cukr jednoduše vyrobím tak, 

že vytvořím sypkou směs ze sladila a skořice. 

Jako základ lze použít přírodní cukr, 

kokosový cukr, panellu, ale i přírodní nekalorické alternativy.

Na talíři si už každý lívance doladí, 

jak potřebuje. Když je žádoucí celkově sladší chuť, 

hodí se hustý bílý jogurt oslazený medem

Pokud je třeba dostat do těla více proteinu, 

je možné využít tvaroh nebo Skyr.